‘Ukrayna Gazı Kesti’ Haberi Avrupa’da Telaş Yarattı Gaz Fiyatları Uçtu

Rusya Ukrayna savaşı Avrupa’ya fiziksel yakıt tedarikini ilk kez etkiledi. Ukrayna’daki kilit noktalarından biri üzerinden Rus gazının transit akışının durmasının ardından Avrupa’da doğalgaz fiyatları fırladı.

Ukrayna’nın gaz şebekesi operatörü, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada Rus kontrolünde bulunan bölgelerdeki altyapıyı kontrol edemedikleri için Sokhranivka gaz ölçüm istasyonunda yakıt alımını sabah 7’de durduracağını duyurdu.

Gaz Fiyatları Anında Arttı

Havaların ısınması nedeniyle doğalgaz piyasasında fiyat oynaklıkları son zamanlarda sakinleşmiş olsa da, piyasalarda endişelerin artması sonrası fiyatlar yükseldi.

Ukrayna’nın yaptığı duyurunun ardından Avrupa gaz fiyatları için gösterge olan Hollanda doğalgaz vadeli kontratları yüzde 5,3 yükselerek 1000 metreküp başına 1109 dolara çıktı.

Gaz Akışı Durdu

Şebeke operatörün tarafından günün erken saatlerinde açıklanan veriler, geçiş noktası üzerinden Rus gazı sevkiyatının gerçekleştirilmediğini gösterdi.

Rusya geçen yıl Avrupa Birliği’nin gaz talebinin yaklaşık yüzde 40’ını sağlamıştı. Bu gazın yaklaşık üçte biri ise Ukrayna’nın gaz akışını durdurduğunu açıkladığı Sokhranivka noktasından geçiyordu.

Gazprom’dan Açıklama

Rus enerji şirketi Gazprom’un Temsilcisi Sergey Kupriyanov Ukrayna’nın Rus gazı alımını durduracağına yönelik bilgilendirildiklerini ancak bunun nedenini anlayamadıklarını açıkladı.

Ukrayna’nın Sohranovka noktasından artık Rus gazı alımı yapmayacağına yönelik bilgilendirmede bulunduğunu açıklayan Kupriyanov, “Buraya yönelik tüm gaz kapasitesinin Suca noktasına taşınmasını teklif ettiler” dedi.

Ukraynalı yetkililer ayrıca Rusya’nın Sohranovka’ya gaz sevkiyatına devam etmesi halinde söz konusu gazın Avrupa’ya giden Rus gazı hacminden düşürüleceği konusunda uyardı.

Avrupa’da Güvenlik Açığı Var

Ukrayna, savaşa rağmen Rusya’dan Avrupa’ya taşınan doğalgaz için ana rotalardan biri olmaya devam etmişti. Batılı devletlerin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının hedefinde Rus enerji kaynaklarının kullanımını yasaklamak veya aşamalı olarak durdurmak bulunuyor.

Rusya’nın enerji kaynaklarının ithalatı, ülke için savaşta kullanmak üzere önemli bir fon kaynağı olmasının yanı sıra Avrupa, özellikle de Almanya için bir güvenlik açığı olma özelliği taşıyor.

Fiyatlar Yükselmeye Devam Edecek

ABD merkezli atırım bankası Stifel’ın analistleri Chris Wheaton ve David Round gaz fiyatları ile ilgili kaleme aldıkları bilgi notunda gaz fiyatlarının 2022 ve 2023’ün geri kalanında yüksek kalabileceğini belirtti.

Notta, “Avrupa gaz fiyatları, yakın gelecekte mevcut jeopolitik risklerle fiyatlanmayı sürdürecek” ifadelerine yer verildi.

Exit mobile version