Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizmdeki başarısını vurgularken belediyelerin de turizm master planı hazırlaması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin en çok turist ağırlayan 4. ülke konumuna geldiğini hatırlatan Ersoy, ”Herkes şehrime şu kadar turist getirdim diyor. Getirdin de ne yaptın? Toplasanız 8 tane şehri geçmez turizm master planı olan. Israrla şu anda bütün belediyelere yazı yazdık. Acil bir şekilde, turizm master planlarını oluşturmalılar” diye konuştu.

Belediyelere Turizm Master Planı Çağrısı

Şanlıurfa’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali’nde medya temsilcileriyle buluşan Bakan Ersoy, turizmi 12 aya yaymak için belediyelerin turizm master planı hazırlamalarının şart olduğunu söyledi. Ersoy, “Herkes şehrime şu kadar turist getirdim diyor. Getirdin de ne yaptın? Toplasanız 8 tane şehri geçmez turizm master planı olan. Israrla şu anda bütün belediyelere yazı yazdık. Acil bir şekilde, turizm master planlarını oluşturmalılar. Yerel yönetim işbirliği yapmayacaksa, sadece bizim ittirmemizle bu işin olma şansı yok” dedi.

Ücretsiz Halk Plajları ve Çevre Düzenlemeleri

Bakan Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği yaparak ücretsiz halk plajlarının sayısını artırmayı planladıklarını açıkladı. Bu plajların vatandaşların duş alma, soyunma kabini gibi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenleneceğini belirtti. “Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da konuştuk, kendisi de bana ‘siz neyi talep ederseniz, biz hızlı bir şekilde Bakanlığın kullanımına vereceğiz’ dedi. Ücretsiz halk plajlarının sayılarını ve imkânlarını hızlı bir şekilde artıracağız” diye konuştu.

Kültür Yolu Festivalleri

Kültür yolu festivallerinin kültür ve sanatın tanıtılmasında büyük rol oynadığını vurgulayan Bakan Ersoy, bu festivallerin hem vatandaşın kültüre kolay erişimini sağladığını hem de şehirlerin markalaşmasına katkıda bulunduğunu belirtti. “Geçen sene 11 şehirde düzenlendi, bu sene 16. Önümüzdeki sene 20 şehir olacak, 2028’de ise 35. Vatandaşı tanıştırdıkça, farkına vardıkça kültür ve sanatı takip eder hale geliyor” dedi.

12 Aylık Kazı Başkanlığı Projesi

Arkeolojinin turizm açısından önemini vurgulayan Bakan Ersoy, 12 Aylık Kazı Başkanlığı projesi başlattıklarını belirtti. Bu projeyle kazı çalışmalarının yıl boyunca sürdürüleceğini ve finansal destek sağlanacağını açıkladı. “Son 60 yılda arkeoloji adına yapılan işe eşdeğer işi, gelecek 4 yılda yapacağız” diyen Ersoy, kazı başkanlarının artık Türklerden oluştuğunu ve yabancı kazı başkanlarına son vermediklerini ifade etti.

Asyalı Turist Hedefi

Turizmde yeni hedeflerinin Asya destinasyonları olduğunu belirten Bakan Ersoy, Asyalı turistlerin deniz, kum, güneş turizmine ilgi duymadığını, ancak Türkiye’nin kültürel ve tarihi zenginlikleriyle bu turistleri çekmeyi planladıklarını söyledi. Türk Hava Yolları ile ortak projeler yürüttüklerini belirten Ersoy, nitelikli batılı turisti de hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye’nin Turizm Başarısı

Göreve geldiğinde Türkiye’nin dünya sıralamasında 7. olduğunu, şimdi ise 4. sırada bulunduğunu belirten Ersoy, hedeflerinin ilk 3’e girmek olduğunu söyledi. “80 milyon ziyaretçi alarak, ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz. Hem kişi başı gecelik geliri hem de sayıyı artırmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

Başkan Cezirioğlu’ndan Ankara’da Önemli Temaslar Başkan Cezirioğlu’ndan Ankara’da Önemli Temaslar

Editör: Haber Merkezi