KONGRE KARARLARI TARİHİ BİR EŞİK

PKK, 5-7 Mayıs’ta Kuzey Irak’ta iki ayrı bölgede düzenlediği 12. Kongresi’nde, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki silah bırakma çağrısına uyarak örgütsel yapısını feshettiğini ve silahlı mücadeleyi sonlandırdığını açıkladı. Bildirgede, PKK’nin Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme misyonunu tamamladığı vurgulandı. Silah teslim sürecinin BM gözetiminde, uluslararası gözlemcilerin katılımıyla yürütüleceği belirtildi.

SİLAH TESLİMİ ÜÇ AŞAMALI PLANLA

CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak’ın örgüte yakın kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, silah teslim süreci üç aşamada gerçekleşecek. Teslimatlar, Irak’ın kuzeyindeki PKK barınma alanlarının bulunduğu bölgelerde yapılacak. Belirlenen noktalar, Duhok’a bağlı Amediye, Erbil’in Binar ve Köysancak, Süleymaniye’ye bağlı Seyid Sadık bölgeleri olarak açıklandı. Sürecin, BM’nin denetiminde ve uluslararası gözlemciler eşliğinde yürütülmesi planlanıyor.

Ekran Görüntüsü 2025 05 12 111544

Pkk'nın Kendini Feshetmesine Dem Parti'den İlk Yorum Pkk'nın Kendini Feshetmesine Dem Parti'den İlk Yorum

SÜREÇTE TSK’NIN ROLÜ VE GARA OPERASYONU

CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan, sürecin detaylarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Arıkan, “PKK, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) baskısını kongre metninde dolaylı olarak ifade ediyor. Gara’daki tünellerin imha edilmesi, örgütün merkez komuta bölgesinin çökertilmesi gibi adımlar, PKK’nın illegal yapısını sona erdirdi,” dedi. İlk etapta, suça karışmamış yaklaşık 3.500 PKK üyesinin Türkiye’ye teslim olacağı, suçsuz bulunanların durumlarının değerlendirileceği belirtildi. Silahların toplanması için ortak bir komisyon kurulması ve kamp alanlarının teslim koşulları da gündemde.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VİZYONU BAŞLANGICI

Süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Ekim 2024’teki TBMM açılış konuşmasında yaptığı “iç cephe” vurgusuyla başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Ekim’deki grup toplantısında, Öcalan’a “terörün bittiğini ve örgütün tasfiye edileceğini” ilan etme çağrısı yaptı. Bahçeli’nin 22 Ekim’deki açıklamaları, süreci hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ekim’de Bahçeli’nin inisiyatifine destek vererek “Terörsüz Türkiye” hedefini vurguladı.

Ekran Görüntüsü 2025 05 12 120838

İMRALI GÖRÜŞMELERİ VE DEM PARTİ’NİN ROLÜ

DEM Parti, Adalet Bakanlığı’nın izniyle 28 Aralık 2024’te Öcalan ile ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. 22 Ocak ve 27 Şubat 2025’teki görüşmelerde Öcalan, PKK’ya silah bırakma ve fesih çağrısı yaptı. DEM Parti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle temaslarının ardından, TBMM’de AK Parti, MHP ve diğer partilerle görüşme trafiği yürüttü. 10 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini Beştepe’de kabul etti. Ramazan Bayramı’nda AK Parti ve MHP’nin DEM Parti ile bayramlaşması, sürece siyasi destek sağladı.

SİLAHLARIN KADERİ VE GELECEK ADIMLAR

PKK’nın silah bırakma süreci, yaklaşık 50 yıllık terör sorununa son veren tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor. Bildirgede, 1978’de Diyarbakır’ın Fis köyünde başlayan mücadelenin, 1990’larda Turgut Özal’ın demokratik çözüm arayışlarıyla kesiştiği belirtildi. Silahların toplanması, kamp alanlarının teslimi ve örgütün eski üyelerinin durumu için ortak komisyon önerisi tartışılıyor. Sürecin, demokratik siyasetin önünü açması ve Türk-Kürt ilişkilerini yeniden yapılandırması bekleniyor.

Ekran Görüntüsü 2025 05 12 120847