Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yeni kanun teklifi ile fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarında önemli artışlar yapıldı. Bu düzenlemeler, Türk Ticaret Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklikler içeriyor. İşte detaylar:


Fahiş Fiyat Uygulaması Cezaları

Cezalar Artırıldı: Mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere verilecek idari para cezaları, her bir ihlal için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırıldı.

Stokçuluk Cezaları

Piyasada darlık yaratıcı ve tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan işletmelere her bir ihlal için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.

Ünlü Ekonomi Profesöründen Çarpıcı Paylaşım: ‘’6 Taksitle Tuvalet Kağıdı’’ Ünlü Ekonomi Profesöründen Çarpıcı Paylaşım: ‘’6 Taksitle Tuvalet Kağıdı’’

Ticaret Bakanlığı, aynı takvim yılı içinde en az üç defa ihlal yaparak idari para cezası alan işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatabilecek. Küçük Ölçekli İşletmeler: Bir takvim yılı içinde uygulanacak toplam idari para cezası 20 milyon lirayı geçemeyecek. Orta Ölçekli İşletmeler: Bir takvim yılı içinde uygulanacak toplam idari para cezası 200 milyon lirayı geçemeyecek. Büyük Ölçekli İşletmeler Bir takvim yılı içinde uygulanacak toplam idari para cezası 1 milyar lirayı geçemeyecek.


Ürün Güvenliği Ve Teknik Düzenlemeler Kanunu

Ürün güvenliğine ilişkin aykırılık durumlarında 240 bin 566 liradan 2 milyon 405 bin 665 liraya kadar; diğer aykırılık durumlarında ise 96 bin 226 liradan 962 bin 265 liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu değişikliklerle birlikte, piyasa düzenlemeleri ve tüketicinin korunması adına daha sert ve caydırıcı önlemler alınmış oldu. Yeni yasalar, özellikle üretici ve perakende işletmelerin fiyat belirleme ve stok yönetimindeki etik dışı davranışlarını engellemeyi amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi