Parkinson Hastasına Beyin Pili Operasyonu

Parkinson hastalığıyla 25 yıldır mücadele eden, yürümekte zorlanan, elleri titrediği için kendi başına yemek yiyemeyen Muhammed Eroğlu, geçirdiği beyin pili operasyonu sonrası normal hayatına döndü. En çok istediği şey çayı kendi başına içmekti.

Muhammed Eroğlu

İzmir, Ödemiş’te yaşayan Muhammet Eroğlu’nun bundan 22 yıl önce, elinde titremeler ve vücudunda istemsiz kasılmalar başladı. Uzun süre şikayetlerini önemsemeyen Muhammet Eroğlu, rahatsızlığı artınca doktora başvurdu. Kendisine Parkinson hastalığı teşhisi kondu. Eroğlu gördüğü hiçbir tedaviden fayda görmedi. Zamanla işe gidemez, kendi kendine yemek bile yiyemez duruma geldi. En son İzmir’de beyin pili operasyonuna alınan Eroğlu, operasyonun ardından yeniden doğmuş gibi hissetti. Eroğlu’nun doktoru Grubu Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tuğberk Özdemir, “Beyin pili tedavisiyle Parkinson hastalığının semptomlarında önemli oranda iyileşme sağlanabiliyor” diye konuştu.

Muhammed Eroğlu, beyin pili operasyonunun ardından doktoru ile karşılıklı çay keyfi yaptı.

Çay içerek iyileşmesini kutladı

Op. Dr. Tuğberk Özdemir tarafından  Muhammed Eroğlu’na 1 saat süren bir operasyonla beyin pili takıldı. Eroğlu, bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu oldu. 47 yaşındaki hastanın ameliyattan 2 hafta sonra pili açıldı. Eroğlu; yürüme, konuşma, yemek yeme gibi günlük işlerini giderek kendi kendine yapıyor. Hastaneye kontrole gelen Muhammet Eroğlu, doktoruna “Ellerim çok fazla titrediği için çayımı kendim içemiyordum. En çok istediğim şey kendi kendime çayımı içmekti, bunu kendim yapabildiğim için o kadar mutluyum ki…” dedi.

Hastasıyla karşılıklı çay içerek iyileşmeyi  kutlayan Op. Dr. Özdemir, beyin pilinin Parkinson hastalığının tedavisinde önemli oranda iyileşme sağlayabileceğini söyledi.

Birçok hastalık beyin pili ile tedavi ediliyor

Op. Dr. Özdemir, ‘Derin beyin stimülasyonu’ da denilen beyin pilinin Parkinson hastalığının dışında başka nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Beyin pili, son yıllarda tıpta yaşanan gelişmelerle kullanımı pratikleşen bir tedavi haline gelmiş durumda. Bu ileri düzey tedavi yöntemi, Parkinson hastalığı, sebebi bilinmeyen titreme (esansiyel tremor), epilepsi, distoni (istemsiz kasılma), tik rahatsızlığı (Tourette Sendromu), obsesif kompulsif bozukluk ve major depresyon gibi nörolojik durumların semptomlarını kontrol altına almak için kullanılıyor. Beyin pili, beyne cerrahi müdahale ile yerleştirilerek, elektrotlarla beyine elektriksel uyarılar gönderiliyor. Bu elektrotlar, beyindeki belirli hedef bölgelere odaklanarak anormal sinirsel aktiviteleri düzenliyor. Bu süreç, bir bilgisayar aracılığıyla kişiye özel olarak programlanarak, böylece her hastanın benzersiz ihtiyaçlarına göre tedavi sağlanabiliyor.”

Exit mobile version