Nvidia Robotları Endüstri 5.0 Çağı Başlıyor

Nvidia Robotları , yapay zeka ve robot teknolojilerindeki devrimiyle teknoloji dünyasında Endüstri 5.0 çağının kapılarını aralıyor.

Nvidia Robotları , yapay zeka ve robot teknolojilerindeki devrimiyle teknoloji dünyasında Endüstri 5.0 çağının kapılarını aralıyor.

Nvidia, 18 Mart 2024’te Kaliforniya’daki SAP Center’da düzenlenen bir etkinlikte, yeni nesil yapay zeka ve robotik teknolojilerini tanıttı. SAP Center, genellikle spor müsabakaları ve ünlü müzisyenlerin konserleriyle dolup taşar. Ancak 18 Mart 2024’te, 18.000 kişilik bu mekan, bir yazılımcı için coşkuyla doldu. Nvidia’nın geliştiriciler konferansında, teknoloji dünyasının önde gelen isimleri, gazeteciler ve hatta film yıldızları yer aldı. Etkinlikte, Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, Blackwell adında yeni bir GPU mimarisi ve Omniverse adında bir sanal evren platformu da dahil olmak üzere bir dizi yeni ürün ve çözümü duyurdu. Sonrasında Disney tarafından tasarlanan ve Nvidia Robotları için geliştirilen Jetson Thor çipleri ile desteklenen bu robotlar, konferansın kapanışını yaptı.

Yeni bir çağın başlangıcı

Nvidia, yapay zeka ve robot teknolojilerindeki son gelişmeleriyle, teknoloji dünyasında yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor. 2022 Eylül’ünde duyurulan Hopper mimarisi üzerine kurulu H100 kartları, yapay zeka eğitiminde devrim yaratmıştı. Ancak Huang, daha büyük işlem gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Blackwell çiplerini tanıttı.
Bu yeni çipler, Oyun teorisi, olasılık teorisi, bilgi teorisi ve istatistiğe önemli katkılarda bulunan ve yapay zekanın da en önemli isimlerinden biri olan Amerikalı istatistikçi ve matematikçi David Blackwell’in ismini taşıyor.

Yapay Zeka gücünü artırıyor

Blackwell, Nvidia’nın Hopper mimarisinin halefi olacak ve 208 milyar transistör içeren dünyanın en güçlü GPU’su. Ek olarak bu GPU 10 milyar dolarlık bir Ar-Ge yatırımıyla geliştirdi.
RTX 4090, şu anda en güçlü müşteri kartlarından biri ve 90 teraflop işlem gücü sunuyor. Teraflop, bir sistemin saniyede gerçekleştirebileceği işlem sayısını ifade ediyor. Blackwell ise 10.000 teraflopa kadar çıkabiliyor, yani RTX 4090’dan 100 kat daha güçlü.

Blackwell çipleri, çok daha az donanımla süper bilgisayar oluşturmayı mümkün kılıyor.

Bunu GB200 sistemiyle gösterdiler. Blackwell ve Nvidia CPU’ları ile oluşturulan GB2 kartlardan 36’sını tek bir kasaya yerleştirildi. Tek bir GPU gibi davranmasını ve 1.400.000 teraflop işlem gücü elde etmesini sağladılar. Yapay zeka fabrikasına onlarca, yüzlerce yerleştirdiğinizde hepsi tek bir GPU gibi çalışan bir Matrix inşa edebilirsiniz. Ek olarak tek bir çipin 50.000 dolara kadar bir fiyat etiketi olacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen dünyanın en büyük şirketleri sıraya girerek bu çipleri satın almak için hazır bekliyorlar. Amazon firması duyuru yapılmadan önce ilk 20.000 siparişini oluşturdu.

Omniverse: Sanal bir evren oluşturuyor

Omniverse, Nvidia’nın geliştirdiği ve sanal dünyalar oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir platformdur. Ayrıca Mühendisler, tasarımcılar ve geliştiriciler, Omniverse’i kullanarak gerçekçi ve etkileşimli sanal ortamlar oluşturabilir ve bunları test etme ve geliştirme amaçlı kullanacak.

Groot: Yapay Zeka Destekli Nvidia Robotları

Nvidia, Jetson Thor adında yeni bir mikro işlemci ünitesi (MCU) de tanıttı. Jetson Thor, Nvidia’nın Groot adını verdiği yeni nesil robotların kalbi ve beyni olacak. Ayrıca Nvidia robotları Omniverse’te eğitilerek gerçek dünya görevlerini yerine getirebilecek şekilde tasarlandı.

Nvidia’nın yeni vizyonu

Nvidia, yeni nesil yapay zeka ve robotik teknolojileri ile geleceği tasarlamayı amaçlıyor.
Şirket, donanım üreticisi olmanın ötesine geçerek, teknoloji ekosisteminin merkezine yerleşiyor.
Blackwell, Omniverse ve Groot gibi ürünler, Nvidia’nın bu vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım.

Huang, 2 saatlik teknik sunumuna rağmen hayranlarını Orange ve Green adlı iki robotla mutlu etti. Nvidia Robotları için geliştirdiği Jetson Thor çipleri ile desteklenen bu robotlar, konferansın kapanışını yaptı.
Nvidia, Blackwell, Omniverse, Groot ve diğer yazılım çözümleri ile geleceğe uyumlu, ölçeklenebilir, sürekli kullanılabilir ve özelleştirilebilir hizmet, ürün ve çözümler sunuyor. Bu dönüşüm hem Nvidia hem de dünya için yeni ufuklar açıyor. Sam Altman’ın da dediği gibi “2024 yılı insanlık tarihinin en ilginç ve heyecan verici yıllarından biri olabilir.”

Etkinliğin öne çıkan noktaları:

Exit mobile version