Amerikalı bilim insanları, ölü örümcekleri mekanik kavrama yeteneği olan robotlara dönüştürüyor. New York Post’ta yer alan habere göre, bilim insanları nesneleri bacaklarıyla kavrayabilmeleri için ölü eklembacaklıları robotik olarak manipüle ederek gerçek ‘örümcek robotlar’ geliştirdiler

Ölü Örümcekler Vücut Yüklerinin Yüzde 130’unu Kaldırabiliyor

Teksas’taki Rice Üniversitesi’nden araştırmacılar, kurt örümceği ölülerine hava pompalayarak bacaklarını açıp objelerin etrafına dolanmalarını sağladı. Böylece ölü örümceklerin kendi beden tartılarının yüzde 130’unu kaldırabildikleri keşfedildi.

Çalışmada yer alan Daniel Preston, “Örümcekler öldükten sonra küçük ölçekli, doğal tutucular olarak pek çok alanda kullanılabilir” dedi.

Araştırmacıların, bu canlıların ölüm sonrası vücut pozisyonlarını gözlemledikten sonra ilham aldıkları bildirildi.

Çalışmada yer alan bir diğer isim Faye Yap “Örümceklerde, insanlardaki pazı ve triseps gibi antagonistik kas çiftleri yoktur. Öldüklerinde vücutlarına aktif olarak baskı yapma yeteneklerini kaybederler.

Bu yüzden kıvrılırlar. Bu durumun çok ilginç olduğunu düşündük ve araştırmaya başladık” dedi

nekrobat

Doğayı Kirletmiyor

Öte yandan bilim insanları, örümceklerin biyolojik olarak tabiatta parçalanabildiğini ve plastik ve metalle yapılan elektronik tutucular üzere doğayı kirletmediğine dikkat çekti.

Son olarak araştırmacılar,  beden tartılarına kıyasla daha ağır yükler taşıyabilen öbür hayvan ölüleriyle deneyler yapmak istediklerini aktardı.

Editör: Haber Merkezi