BİLİMSEL SOHBETLE ÇEVRE BİLİNCİ
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alaş, “Atık Sularımızı Değerlendirmek Mümkün müdür?” başlıklı konferansta, atık suların arıtılması ve yeniden kullanımı konularını ele aldı. Alanya’daki Nebahat Şifa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde interaktif bir ortamda gerçekleşen etkinlikte, öğrenciler görsel örneklerle atık su arıtma süreçlerini öğrenme fırsatı buldu.
KONYA MODELİ ALANYA’DA İLHAM VERDİ
Prof. Dr. Alaş, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tatlıcak Atık Su Arıtma Tesisi’nin çevre korumasındaki rolünü vurguladı. Tesisin, şehir merkezindeki park ve bahçelerin sulanması için U.V. ışınlarıyla dezenfekte edilmiş su ürettiğini belirtti. Ayrıca, arıtma sürecinde ortaya çıkan organik çamurdan biyogaz ve elektrik üretildiğini, bu çamurun tarımda gübre olarak kullanıldığında verim artışı sağladığını ve çim üretiminde değerlendirildiğini aktardı.
ÇEVRE KORUMADA ULUSAL VİZYON
Alaş, bu tür çevre dostu tesislerin Türkiye’nin birçok büyük şehrinde bulunduğunu ve çevrenin korunmasında kritik bir rol oynadığını ifade etti. Tuz Gölü ve çevresinin korunmasında da bu tesislerin önemine dikkat çekerek, sürdürülebilir çevre politikalarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
TEŞEKKÜR VE TAKDİR
Etkinliğin sonunda Nebahat Şifa Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yılmaz Kısa, Prof. Dr. Ali Alaş’a TÜBİTAK adına teşekkür belgesi takdim etti. Alanya’daki öğrencilerde çevre bilinci ve bilimsel farkındalık oluşturmayı amaçlayan söyleşi, büyük ilgi gördü. Eğitim sonunda proje yürütücüsü Serap Öztürk ve Yılmaz Kısa 'ya Tübitak tarafından teşekkür belgesi verildi.