Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatlarını desteklemek, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) azalmayı hızlandırmak ve döviz kredilerinde artışı sınırlamak amacıyla önemli adımlar attı. Bu kapsamda zorunlu karşılık oranları artırılırken, yabancı para kredilere aylık büyüme sınırı getirildi.

Zorunlu Karşılık Oranlarının Artırılması

TCMB, makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdığını duyurdu. Bu artışın TL mevduatlarını teşvik etmeyi hedeflediği belirtildi.

Toplam Hedef Yüzde 75’e Düşürüldü

Zorunlu karşılıklar yarından itibaren uygulanacak. KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korunurken, yenilemeler dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Ayrıca, tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları, bir sonraki hesaplama döneminden itibaren toplam hedef hesaplamasından çıkarılarak, KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına indirildi.

Yabancı Para Kredilere Büyüme Sınırı

Emeklilere Müjde: Hesaplarına 17.500 TL Yatacak! Emeklilere Müjde: Hesaplarına 17.500 TL Yatacak!

Yabancı para kredilerinin aylık büyümesine yüzde 2 sınırı getirildi. Bu sınırı aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden zorunlu karşılık, bir yıl boyunca bloke edilecek. Zorunlu karşılık oranlarına ilişkin karar Resmi Gazete ‘de yayımlanacak olup, diğer kararlara ilişkin uygulama talimatları bankalara iletilecek.

TCMB’nin bu adımları, TL’yi desteklemek ve döviz kredilerindeki artışı kontrol altına almak amacıyla atıldı. Zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve döviz kredilerine getirilen sınırlamalar, finansal istikrarı sağlamayı ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor.

 

Editör: Haber Merkezi