Mart Ayında Market Fiyatları Uçtu! Limon 4,8 Kat Fazlaya Satıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre, mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla limon için gerçekleşti. Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limonun markette 16 lira 73 kuruşa satıldığı belirtildi.

Mart ayında üretici fiyatlarında düşüş, marketlerde indirim

Fiyat farkları neden oluşuyor?

Bayraktar, fiyat farklarının nedenlerini ekim ve dikim dönemindeki riskler, üretimdeki zorluklar ve bazı kesimlerin fazla kar beklentisi olarak sıraladı. Enflasyonla mücadele edilirken gıda fiyatları üzerinden fırsatçılık yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, tüketicilere market ve pazarlar arasındaki fiyatları göz önünde bulundurmaları ve alışverişlerde fiyat araştırması yapmaları önerisinde bulundu.

Yüksek fiyatlara karşı önlemler

Bayraktar, yüksek fiyat farklarının önüne geçmek için “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”‘un da değişiklik yapılarak üreticiden doğrudan alınan ürünlerde kar marjının sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, yüksek fiyat denetimlerinin sayısının artırılması ve vatandaşların karşılaştıkları yüksek fiyatları gerekli mercilere şikayet etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Exit mobile version