Krizi Fırsata Çeviren Milyarderlerin Sayısı ve Serveti Arttı

i do not see any crisis

Yoksulluk araştırmaları yapan Oxfam’ın dün yayınladığı yeni bir rapora göre, pandemi sırasında ortaya çıkan her yeni milyarder için her 30 saatte yaklaşık bir milyon insan 2022’de neredeyse aynı oranda aşırı yoksulluğa itildi.

Fiyat Artışları Lütuf Oldu

Raporla ilgili konuşan Oxfam International’ın İcra Direktörü Gabriela Bucher, “Milyarderler, servetlerindeki inanılmaz artışı kutlamak için Davos’a geliyor. Pandemi, gıda ve enerji fiyatlarındaki keskin artışlar, zenginler için bir lütuf oldu” dedi.

Pandemi sırasında 573 kişi milyarder olurken 263 milyondan fazla insanın aşırı yoksulluğa düştüğü tahmin ediliyor. Bununla birlikte milyarderlerin serveti, pandeminin ilk 24 ayında son 23 yılın toplamından daha fazla artarken dünya üzerindeki milyarderlerin toplam serveti küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 13,9’una eşdeğer.

Gıda ve Enerji Devlerinin Kârı Uçtu

Enerji ve gıda fiyatlarının artması ise bu sektörlerde faaliyet yürüten işletmelere yaradı. Rapora göre, gıda fiyatlarının etkisiyle geçtiğimiz 24 ayda “62 yeni gıda milyarderi” ortaya çıktı. Bununla birlikte en büyük enerji şirketlerinden beşinin (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon ve Chevron) her saniye 2 bin 600 dolar kâr ettiği belirtildi.

Küresel tarım pazarının yüzde 70’ini kontrol eden Cargill ailesinde pandemi öncesinde 8 olan milyarder sayısı 12’ye yükseldi. Geçen yıl Cargill, 5 milyar dolarla şirket tarihinin en büyük kârını elde etmişti. Şirketin 2022’de kâr rekorunu egale etmesi bekleniyor.

Hükümetler Destek Verdi

“Milyarderlerin servetleri daha akıllı oldukları veya daha çok çalıştıkları için artmadı. İşçiler artık daha az ücretle ve daha kötü koşullarda daha çok çalışıyor. Süper zenginler, sistemi onlarca yıldır cezasızlıkla donattı ve şimdi bunun faydasını görüyor.” diyen Butcher şu değerlendirmede bulundu:

“Hükümetlerin suç ortaklığıyla, özelleştirme ve tekel yoluyla işçi haklarını gasp ederken, paralarını vergi cennetlerinde saklayarak, dünya servetinin şok edici bir miktarını ele geçirdiler.”

Rapordan Çarpıcı Veriler

Raporun diğer öne çıkan kısımları ise şöyle:

Servet Vergisi Çağrısı

Çarpıcı raporunu kamuoyu ile paylaşan Oxfam, dünya liderlerine ve süper zenginlere servet vergisi getirilmesi çağrısında bulundu. Kurum, hükümetlere Arjantin’in pandemi döneminde milyarderlere uyguladığı tek seferlik vergiyi örnek göstererek benzer bir yol izlemeleri gerektiğini kaydetti.

“Devasa servetlerin ve güç tekellerinin” oluşmasını engellemek için kalıcı servet vergisi önerisinde de bulunan kuruluş ayrıca büyük şirketlerin fahiş kârlarına ek vergi getirerek kriz suiistimalinin engellenmesi talebini dile getirdi.

Exit mobile version