İzmir Ödülleri Açıklandı

İZMİR ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI..

12 Şubat 1996 günü Türk-Amerikan Derneği salonunda, büyük bir konuk kitlesi önünde, seçici kurulun saptadığı İzmir’e hizmet verenlere, İzmir Ödülleri ilk olarak dağıtılmıştı. Maria Epik konserinden sonra, kürsüde rahmetli Av.İbrahim Ayuz ve yazar Şükran Yücel’in yardımlarıyla şu değerli isimlere, Yaşar Aksoy eliyle İzmir Ödülleri verildi:
 
“Dr.Nejat Eczacıbaşı, Özdemir Hazar, Ali Rıza Avni, Salah Birsel, Besim Akımsar, Prof.Bilge Umar, Sefa Taşkın, Samim Kocagöz, Şükran Kurdakul, Tarık Dursun K., Dinçer Sümer, Muzaffer İzgü, Maria Rita Epik ve Epik Müzik Okulu, Hüseyin Yurttaş, Şahin Çandır, Prof.Oğuz Makal, Rauf Lütfü Aksungur, Türkmen Parlak, Karşıyaka Belediye Başkanı A.Kemal Baysak, Şükrü Tül, Aydın Sevgel, Aysel Hitay, Sancar Maruflu, Şeref Üsküp, Adil Akçamlı, Kemeraltı Şükran Lokantası..”
Bu isimler İzmir’de ilk kez yan yana gelen, en önemli kent kültürü simgeleri idiler. Güzel bir gece yaratılmıştı, üstelik Türk-Amerikan Derneği’nin salonlarında Eski İzmir Belgesel Fotoğrafları Sergisi de açıldı, kurdeleyi Prof. Tuncer Baykara kesti.
Bu tür etkinlik 25 yıl önce 1996’da İzmir’de ilk kez oldu. Sonra yine İzmir Ödülleri vermeye girişen kopyacı unsurlar, ilkokul müsameresi gibi törenlerle eşe dosta ödül dağıttılar, şehirde ödül almayan hemen hemen hiç kimse kalmadı. Ödülsüzlük, ödül olmaya başladı..

2.İZMİR ÖDÜLLERİ..

Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi’nin açıklaması ile pandemi koşullarında şimdilik törenle taçlandırılamayan ama ileriki bir tarihte seçkin bir ödül töreninin gerçekleştirileceği 2.İzmir Ödülleri’ni hak kazanan (politika, ekonomi ve spor dallarını kapsamayan, sadece kültür-sanat dalındaki) isimler seçici kurulun belirlemesi sonucunda, 25.1.2022 tarihli açıklama ile şu isimlerden oluştu. Gönül dolusu tebrikler sunuyoruz.
Dr.Oktay Gökdemir: APİKAM eski müdürü, ilerici tarihçi, Kemalist yazar, devrimci fikir adamı. Hem üniversitedeki görevinden, hem de inandığı sol partiden demokratik fikirleri yüzünden aynı anda sokağa atılarak, ölüme yelken açtı ve gönüllere yerleşti.
Prof.Suat Çağlayan: Başta “Tıbbıyeli Hikmet” kitabı ile yayın dünyamıza önemli kitaplar armağan eden, eski Kültür Bakanı, ama her şeyden önce hümanist, demokratik solcu, kibar ve mütevazi bir kültür ve bilim insanı.
Prof.Bilge Umar: 25 yıl önce İzmir Ödülü’nü hak kazanan, ancak 25 yıl sonra yine gönlümüze yerleşen, İzmir’den yetişen en önemli tarih, arkeoloji ve Anadolu Uygarlıkları araştırmacısı ve yazarı.
Prof.Çınar Atay: İzmir Tarihi ile ilgili en benzersiz kitapları yaratan bir tanınmış akademisyen.
Prof.Eser Gültekin: Sanat Tarihi dalında bir saygın akademisyen.
Prof.Semih Çelenk: Balıklıova’da köy tiyatrosunu köylülerle omuz omuza kuran, teoriyi halkıyla birlikte pratiğe indirgeyen bir ilerici bilim adamı. Ödünsüz, baş eğmeyen bir insan.
Dr.Cemil Tugay: İnsan odaklı yatırımları ile gönüllere yerleşen Karşıyaka Belediye Başkanı. 25 yıl önce İzmir Ödülü’nü kazanan Başkan A.Kemal Baysak’ı andırır içimde her kesimi kucaklayan bir hizmet adamı.
Prof.Erkan Sevinç: 1970’lerdeki Demokrat İzmir gazetesinde kurduğu müzik sayfasından beri şehrin her kültür etkinliğinde yer alan, yazar, gazeteci ve dergi yayıncısı yani dinmeyen bir hizmet eforu.
Uğur Yüce: Kemeraltı’nı ve İzmir Kültürü’nü diriltmek için büyük uğraş veren bir saygın ve seçkin öncü.
Hanri Benazüs: Atatürk’e leblebi sunan çocuk.. Bir simge.. Onun için ne söylense az.
Sara Pardo: İzmir Musevi Tarihi’nin saygın yazarı ve bir turizm duayeni.
Enis Musluoğlu ve Dağarcık Türkiye Yayınları: Bir donanımlı ekonomist. Kurucu ve öncüsü olduğu Dağarcık Türkiye yayınları ile ve düzenlediği Karaburun Ütopyalar Toplantıları ile kültür dünyamız zenginleştiren yurtsever insan.
Avram Ventura: Tek kelime ile bir usta şair.. Filozof tadında bir yazar. ŞALOM gazetesinin sürekli köşe yazarı. İzmir kültür mozaiğinin en dikkat çekici üretken ve mütevazi simgesi.
Dr.Zeki Hozer: Yazarlık alanında hızla yükselen eskilerin deyimi ile “velud” yani çok üretken bir hekim. Kitaplarıyla dikkat çeken bir grafik çizmeye başlayan, her başı derde girenin yanında olan, saygın ve çağdaş bir insan. İzmir Ekonomi Ünivesitesi -Medikal Park Hastanesi Baştabibi.
Haluk Işık: Bir tiyatro emektarı. Usta bir yazar. Seçkin bir kültür eylemcisi. Ve de duyarlı bir şair.
Cenap Türksavaş: Kuytu bir sokakta açtığı kafeyi, eşi Elçin Türksavaş ile birlikte düzenlediği kültür etkinlikleri ve yayınladığı İzmir dergileri ile bir kültür merkezi ve aydınların buluşma noktası haline getiren idealist ve çilekeş insan…
Ünal Ersözlü: Bir emekçi gazeteci olarak hayata başlayıp, efsane başkan Ahmet Priştina’nın öncü kadrosu içinde olarak önemli hizmetleri gerçekleştiren, daha sonra çalıştığı her kuruma nitelikli sanatı ve kültürü yerleştiren, son dönemde felsefe konularında kitaplar yazan önemli bir yazar ve ünlü bir şair.
Ahmet Diker: Kaleme aldığı tarih kitaplarıyla bir simge. Karşıyaka Kültür ve Sanat Vakfı’nın (KARSAV) kurucusu ve değişmez başkanı, bir folklor uzmanı ve efeler kültürü uzmanı. Karşıyaka’nın vazgeçilmezi.
Işık Teoman: KNK (Konak Belediyesi) yayınını yıllarca yöneterek ve bilinmeyen kaldırımları belgeleyerek kent kültürüne büyük hizmetler yaptı.
Savaş Ünlü: Yüzlerce çocuk kitabı yazarı. Türkiye’de ayağının basmadığı şehir, okul ve mekan kalmadı. Hep üretti ve paylaştı.
Ümit Yaşar Işıkhan: Şair, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği Başkanı. Bir sanat eylemi adamı. Bir hizmet adamı.
Aydoğan Yavaşlı: Türkiye’nin her köşesinde tanınan çok yönlü üretken bir yazar. Bir kalem emektarı.. Tarık Dursun K.’nın can yoldaşı.
Adem – Hasan Kargı: Etki Yayınevi ve Matbaası sahibi iki kardeş. Yüzlerce İzmirli ve Egeli yazar ve edebiyatçının kitaplarını basan ve yayan iki mütevazi insan.
Murat Attila: İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Dokuz Eylül Gazetesi ve İZ gazetesine yaptığı katkılarla gönlümüze yerleşti.
Zeki Pordoğan: Yaşayan bir tarih.. Tüm foto muhabirlerinin ustası, üstadı ve babası.
Hakkı Gümüştaş: Son dönemde yönettiği televizyon programlarıyla ülke ve yerel gündemi başarı ile yansıtan bir eski tüfek kültür eylemcisi.
Hüsnü Tekeşin: Karşıyaka ve İzmir tarihinin genç araştırmacısı, Osmanlıca bildiği için arşivlerde eski belgeleri yorumlayabilen bir tarihçi.
Yaşar Eyice: Hala kalemi elinden bırakmadan şehrin, bölgenin, ülkenin dertlerine el koyan bir duayen gazeteci.
Esat Erçetingöz: Geçmişin usta foto muhabiri artık şehrin kültür etkinliklerinin bir değişmez portresi.
Cem Seyhun Ünbay: Ünlü bir şair.. İzmir aşığı.. Romantizmin doruklarında bir güzel insan.
Yusuf Çınar: Bir magazin emektarı. Sonsuz çalışkanlıkta bir emekçi.. Ve gazetecilik heyecanını hiç yitirmeyen bir usta.
Mehmet Kurt: Bir magazin ustası. Yayınladığı prestijli dergilerle kentin sosyal yaşamına hizmet eden gazeteci.
Talat Şimdi: Kaleme aldığı Mardin Tarihi kitabı ile İzmir’de yaşayan çok geniş nüfuslu Mardinlilerin gönlüne yerleşen bir hizmet ve dava adamı.
Salim Kadıbeşegil: İtibar Yönetimi uzmanlığı ile haklı ün yapan, eski gazeteci, halkla ilişkilerci, her an uzmanlığı ve birikimi ile Alaçatı’dan ülke geneline katkı koyan bir donanımlı insan.
Gamze – Erkan Karadede: Tek başlarına karı koca Çeşme Life gibi bir dergiyi yıllardır yayınlayarak bir beldenin turizm, sanat, kültür ve ekonomi dünyasını halka aktaran iki usta gazeteci.
Çetin Erokay: Ressamlıkta kendi özgün çizgisini ve ekolünü yaratan bir çağdaş sanatçı.
Filiz Pelit: Ressamlığı zarafet ve incelik ile süsleyen bir sanatçı
Umur Türker: Bir bilge ressam. Bir büyük akademisyen.
Nuran Tanrıverdi: Son dönemlerin en başarılı ve üretken ressamı ve küratörü..
Neval Kafesçioğlu: Turgut Pura Vakfı’nın sembolü, bir ressam.
Yunus İlhan İzgi: Gözlem gazetesi görsel yönetmeni. Çocuk yaşlarında girdiği basın sektöründe sıfırdan görsel yönetmenliğe yükselen bir tevazu ve çalışkanlık örneği.
Mehmet Sunucu: İzmir Büyükşehir Belediyesi APKAM kuruluşunda önemli görevlerden sonra emekliye ayrılan ancak sosyal medyada İzmir eski kartpostalları ve fotoğrafları ile bir görsel tarih yazan güzel insan.
Muzaffer Ceyhan Yerlikaya: Sevgi Yolu’nda halka hizmet veren bir arşivci ve kitap koleksiyoncusu. Sosyal medyada bir İzmir tarihi fenomeni.
Neslihan – Dr.Hasan Kulakoğlu: Kültür dünyamızda sürekli üretim yapan ve birbirlerine yakışan iki güzel insan.
Yavuz Kitabevi: Kemeraltı’nda İzmir’in 100 yılı aşkın saygın kitapçısı.
Levent Salıcı ve Yakın Kitabevi: İzmir’in aynı zamanda Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde bir kültür merkezi gibi çalışan yayınevi ve kitapçısı.
Exit mobile version