İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Göç Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Göç’ konulu basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Soylu, Türkiye’deki  Suriyeli sayısının 3 milyon 646 bin 278, koruma kapsamında kalanların sayısının da 321 bin 52 olduğunu açıkladı.

8 İlde Yabancı Kaydı Yapılmayacak

Bakan Soylu: “Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler, Zeytinburnu’nda ikamet izinleri kapandı. Bu ilçelerde yeni yabancı kaydı yapılmayacak” dedi.

Bakan Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rakamlar üzerinden yanlış bilgilendirme, bu rakamlar üzerinden spekülasyon ve bu rakamlar üzerinden aziz milletimize tahrik ve konularda maalesef yabancı düşmanlığına kadar varan süreçler oluşturmaya çalışıyor. Bir Türkiye’deki toplam Suriye’deki iç karışıklıktan ötürü Türkiye’ye gelen ve gelen ‘geçiçi koruma belgesi altında olan’ bulunan kişi sayısı 3 milyon 646 bin 278. Açık açık söyleyeyim 10 milyon değil, 15 milyon değil, 25 milyon değil. Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir, belgesini yazısını ortaya koyan ciddi bir devlettir. İki ikamet izniyle yani düzenli bir şekilde Türkiye’de kalan öğrenci, çalışma, aile akameti, misyonda çalışan, yabancı şirketlerde çalışanlar tarım alanında çalışanlar dahil olmak üzere toplam kalanların sayısı 1 milyon 363 bin 982. Yani bunlar da ikametli. Bir de uluslararası koruma kapsamında olan çeşitli statülerde mülteci o da toplam 321 bin 52. Yani tekrar ifade ediyorum 3 milyon 646 bin 278 geçici koruma statüsünde Suriyeli vardır”

İstanbul’da Kaç Suriyeli Var?

İstanbul’da geçici koruma statüsü kapsamında 551 bin 829 kişi. 3 milyon 646 binin 551 bin 829’u İstanbul’da. Gerek çalışma izni, gerek öğrenci izni, gerek kısa süreli turizm izni olsun, onlarla ilgili kalan kişi, yani evde çalışan olsun 715 bin 651 kişi. İstanbul’da geçici koruma statüsü kapsamında 551 bin 829 kişi. 3 milyon 646 binin 551 bin 829’u İstanbul’da. Gerek çalışma izni, gerek öğrenci izni, gerek kısa süreli turizm izni olsun, onlarla ilgili kalan kişi, yani evde çalışan olsun 715 bin 651 kişi. 3 bin 799 İstanbul’da. İstanbul iltica mülteci sayısı azdır. 1 milyon 271 bin 719 İstanbul’daki Suriyeli sayısı.

İstanbul’da ve Türkiye’de yaptığımız bu değerlendirmelerde neleri gözetiyoruz. Biliyorsunuz mahalle ve il kısıtlamasına gitmiştik. İstanbul uzun süredir geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin tekrar kaydına kapalı. İstanbul’da bazı mahalleler ve bazı ilçelerde sadece Suriyeli değil bütün yabancılara kapalıdır. İstisnası var nedir eğer öğrenci o ilçede okuyorsa, üniversite öğrencisiyle oluyor. veya bir çalışma belgesi varsa orada kalabiliyor. Yatırımcıysa, ev almışsa orada kalabiliyor. Birkaç istisna var. Türkiye ve İstanbul’da yaptığımız kısıtlamalarda bir sonuç oldu. Nisan ayında İstanbul’daki toplam yabancı miktarı 1 milyon 309 bin 394 iken son aylarda Rusya ve Ukraynalıların zorunlu olarak gelmesine rağmen rakam 1 milyon 271 bin 279’a düşmüştür.

Bu İlçeler Yabancı İkamete Kapatıldı

Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu, İstanbul’da geçici korumaya zaten kapalıydı, tüm ikamet izinlerine kapandı. Yani artık bu ilçelerde yeni bir yabancı kaydı yapılmayacak. İstisnası ne? Öğrenciyse, o ilçedeyse üniversitesi, orayı kazanmışsa olabilir veya yatırımcı olarak ev almışsa bu olabilir. Onun dışında bir de hastalık meselesi var. Yani aile bütünlüğü açısından sağlık meselesi. Onun dışında Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu yabancı oturumuna kapatılmıştır. Burada iki ilçemiz de önceden vardı, Esenyurt ve Fatih. Böylece Esenyurt ve Fatih’le beraber 10 ilçe bundan sonra gelebilecek yabancı oturumuna, ikamete kapalıdır.

Editör: Haber Merkezi