İŞKUR Nedir?
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) genel olarak iş ve işçi bulma amacıyla hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kurum olup özel hukuk hükümlerine tâbi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.
Türkiye’de işgücü piyasasının her alanında aktif rol oynar. İşsizliğin önlenmesi için tedbirler alır, iş istihdamın geliştirilmesi, korunması ve yaygınlaştırılması için çeşitli girişimlerde bulunur ve İşsizlik Sigortası hizmetlerini yürütür.
İŞKUR Üzerinden İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
İş bulmanın oldukça zorlaştığı bu günlerde pek çok insan “İŞKUR üzerinden iş başvurusu nasıl yapılır?” Sorusunun cevabını merak ediyor.
İŞKUR üzerinden iş başvurusunun nasıl yapılacağına dair tüm detaylar haberimizin devamında…
İŞKUR üzerinden iş başvurusu yapmak için bilmeniz gereken maddeleri sizler için derledik,
- GİRİŞ YAPMA
Hali hazırda devam eden ve yeni ilan edilecek tüm kamu işçi alım ilanlarına başvurular https://esube.iskur.gov.tr/ adresi üzerinden elektronik (online) kullanıcı girişi yapılarak veya E-devlet ve Alo 170 hattı üzerinden yapılmaktadır.
- İŞ ARAYAN KAYDI OLUŞTURMA
Öncelikle kamu işçi alımlarına başvuru yapabilmek için eğer İŞKUR’a kaydınız bulunmuyorsa https://esube.iskur.gov.tr/ adresi üzerinden “üye ol” seçeneğini tıklayarak sizden istenen bilgileri doldurmanız ve İŞKUR kaydınızı oluşturmanız gerekiyor.
“kişisel bilgiler” kısmında bulunan “İş Arama Statüsü”ne tıklayarak iş arama statünüzü aktife çevirmeniz gerekir.
Ayrıca, bulunuyorsa aradığınız meslekle alakalı iş tecrübesi, sürücü belgesi, yabancı dil ve sınav bilgileri gibi diğer bilgileri de profilinize eklemeniz faydalı olacaktırç
İş ilanına başvuruda bulunmak için sertifika isteniliyorsa ek özellik kısmında yer alan nitelik sekmesine tıklayarak mesleki belge ve sertifikanızı da ekleyebilirsiniz.
- ENGELLİ, ESKİ HÜKÜMLÜ, ÖNCELİKLİ İŞ ARAYAN KAYDI
Eğer istihdamı zorunlu olan gruba dahilseniz (engelli, eski hükümlü) veya Kamunun bazı işgücü istemlerine gönderilmede öncelik tanınmasına neden olan bir özelliğiniz var ise “Kişisel Durum” alanına bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.
Bilgilerinizi girdikten sonra “Ekle” seçeneğine basmanız ve öncelik durumunuzu gösterir alanda yer alan “Seç” seçeneğine basarak durumunuzu ispatlayan belgeyi de sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Belgeyi sisteme yükledikten sonra belgeniz gerekli şartları sağlıyor ise il müdürlüğü/hizmet merkezi yetkilileri tarafından onaylanacaktır. Onaylanmasının ardından kişisel durumunuza uygun işlere başvuruda bulunabilirsiniz.
- İLANLARI GÖRÜNTÜLEME
Özgeçmiş sayfanızı doldurup iş arama statünüzü aktife çevirdikten sonra iş arayan sayfanızda “İş İlanları” sekmesine tıklayarak başvurusu devam eden kamu veya özel sektör işçi alım ilanlarına erişebilirsiniz. “Bana Uygun İşler” sekmesine tıkladığınızda ise sadece özgeçmiş sayfanızda yer alan kişisel bilgilerinizle eşleşen (kişisel durum, meslek, öğrenim bilgisi vb.) ilanlara erişebilirsiniz.
“İş İlanları” sekmesine tıkladığınızda aşağıda yer alan ekrana erişim sağlayabilirsiniz.
İlgili ekranda bulunan “İşyeri Türü ” kutucuğu “Kamu” seçilip diğer kutucuklarda ise isteğe bağlı seçimler yaparak iş ilanları arasında filtreleme yapabilirsiniz.
İşyeri türünü “Kamu” olarak seçmeniz ve diğer seçeneklerde herhangi bir filtreleme yapmamanız durumunda Türkiye genelinde başvurusu devam eden (ülke, bölge, il, ilçe ayrımı yapmaksızın) tüm kamu işçi ilanları karşınıza çıkacaktır.
- İLANLARA BAŞVURU
İlgili ilanın üstüne tıkladığınızda ilanın içeriğinin, detaylı bilgilerinin (genel hususlar, özel şartlar, meslek, öğrenim ve kişisel özellikler vb.) yer aldığı detayına erişebilirsiniz.
- ADRES TEYİDİ
Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerine yapılan başvurularda kişilerin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı olan birinci yerleşim yeri adresleri dikkate alınır. İlçe, il veya bölge düzeyinde açılmış ilanlara tercih edilen ikamet yeri dışında ikamet edenler ve adresini ilan yayınlandığı gün ve sonrasında ilanın açıldığı yere taşıyanlar İŞKUR üzerinden iş başvurusunda bulunamazlar.
- ADRES UYARISI ALANLARIN BAŞVURU YAPABİLECEĞİ İLANLAR
Öte yandan; başvuru tarihleri içerisinde ilanın açıldığı yer içerisinde adresini taşıyanların başvuruları kabul edilecektir. Örneğin; Ankara il düzeyinde açılan bir kamu ilanına, başvuru tarihleri içerisinde Çankaya ilçesinden Keçiören ilçesine adresini taşıyan kişinin başvurusu yapılabilecektir.
Diğer taraftan; örneğin, başvuru tarihleri içerisinde Ankara ilinden Zonguldak iline adresini taşıyanların ise Zonguldak ilinde ikamet şartı arayan ilana başvurusu kabul edilmeyecektedir. Ancak; aynı tarihte Ankara ilinde adresini taşımadan önce açılmış ilan var ise, Ankara ilinde açılmış olan ilana başvuru yapabilecektir.
Bu durumda, E-Devlet üzerinden alacağınız Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama raporuyla başvuru tarihleri içerisinde size en yakın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine başvurmanız gerekir. Söz konusu raporda yer alan tescil tarihi esas alınacaktır.
Tüm bu maddeleri sırasıyla yerine getirdikten sonra alanınıza ilişkin iş ilanlarına erişim sağlayabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.
Dileriz ki paylaştığımız maddeler ile iş başvurusu yapmak için aklınızdaki sorulara yanıt verebilmişizdir…