HIV/AIDS Nedir? Nasıl Bulaşır?

AIDS, çoğu kişinin ismine aşina olduğu halde anlamını tam olarak bilmediği hastalıklardan biri. Sinsi bir şekilde vücuda bulaşıp ilerleyen HIV virüsü, önlemi zamanında alınmadığı takdirde hastaları ölüme kadar götürebiliyor.

AIDS nedir ?

AIDS, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelen ve HIV virüsünün neden olduğu AIDS, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız olduğu evredir ve yaşamı tehdit eder.

Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 30-34 ve 25-29 yaş grubudur.

AIDS nasıl bulaşır ?

Korunmasız bir şekilde cinsel birliktelik yaşamak ve uyuşturucu almak için iğneleri paylaşmak HIV’in en yaygın bulaş nedenidir. Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında, vakaların % 49, 6’ının cinsel yolla bulaşmakta olduğu, cinsel yolla bulaştığı bildirilen bu vakaların % 71’inin bulaşma yolunun heteroseksüel cinsel ilişki olduğu görülmektedir.

HIV virüsü vücuda ağızdan, anüsten, penisten, vajinadan veya kırık derinizden girebilir. Bir kesik ya da yara olmadığı sürece deriden geçemez.

HIV şu durumlarda bulaşmaz

HIV/AIDS belirtileri nelerdir?

HIV virüsü bulaşan kişilerde 2-4 hafta içerisinde belirtiler görünmeye başlar.

HIV ilerleyip AIDS evresine geçtiğinde ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

AIDS hastalığı nasıl tedavi edilir?

Maalesef, HIV’in şu an için tamamen iyileştirilebilir bir tedavisi yoktur. Ancak ilaç tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve vücuttaki virüs yükünü azaltmak için kullanılmaktadır. Bu ilaç tedavisine Antiretroviral Tedavi (ART) denir ve HIV enfeksiyonu olan bireyler için yaygın olarak kullanılmaktadır.. Bu tedavi sayesinde HIV enfekte olmuş bireylerin bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut, diğer enfeksiyonlarla daha etkili bir şekilde başa çıkabilir. ART, düzenli ve disiplinli bir şekilde alındığında HIV’in bulaştığı kişilerin yaşam kalitesini artırabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

 

Exit mobile version