Güneş’te Patlama: Radyo Dalgaları Bozulabilir

Güneş’te meydana gelen patlama, Dünya’ya jeomanyetik fırtına olarak geri dönebilir. Uzmanlar, bu fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği ve kutup ışıklarının görülebileceği konusunda uyarıyor.

Jeomanyetik fırtına nedir?

Jeomanyetik fırtına, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşimi sonucu oluşur. Bu fırtınalar, radyo iletişimini kesintiye uğratabilir, elektrik şebekelerine zarar verebilir ve uydu navigasyon sistemlerini etkileyebilir.

Uzmanlar ne diyor?

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) Jonathan Lash, Güneş’teki patlamanın yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabileceğini söyledi. Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini, ancak bazı küçük uçakların ve deniz araçlarının etkilenebileceğini belirtti.

Kutup ışıkları görülebilir

Jeomanyetik fırtına, kutup ışıklarının daha düşük enlemlerde de görülmesine neden olabilir. Lash, gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacağını söyledi.

Ne yapmalıyız?

Uzmanlar, jeomanyetik fırtınadan etkilenen kişilere alternatif iletişim yöntemleri kullanmalarını ve elektrik şebekelerinde kesinti olabileceğine karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyor.

 

Exit mobile version