Facebook ve Instagram Seçim Manipülasyonuna Karşı Hazır

Facebook ve Instagram, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için manipülasyonu önleme ekipleri oluşturduğunu duyurdu.

Facebook ve Instagram Seçim Manipülasyonuna Karşı Hazır

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil, platformlarında usulsüz müdahaleleri engellemek amacıyla uzmanlaşmış ekiplerin kurulduğunu belirtti. Yeşil, yapay zeka ve dijital tekniklerin kullanılacağını vurgulayarak, yanlış bilgilendirme ve manipülasyonla mücadele çabalarının artırılacağını ifade etti. Facebook ve Instagram’da sosyal meseleler, seçimler ve siyasetle ilgili reklamların dijital olarak oluşturulması veya üzerinde oynanması durumunda, insanların bunu anlamalarına yardımcı olacaklarını söyledi. Meta, seçim sürecinde şeffaflığı ve güvenilirliği artırmak için önlemler almaya devam ediyor.

Yeşil, şunları kaydetti:

“Bir sosyal meseleye, seçimlere veya siyasete ilişkin reklam, dijital olarak oluşturulmuş veya üzerinde oynanmış gerçekçi bir görsel veya video ya da gerçekçi ses kaydı içeriyorsa reklam verenlerin bunu açıklamalarını şart koşuyoruz. Bir reklam veren, reklam verme akışında içeriğin dijital olarak oluşturulduğuna veya üzerinde oynandığına dair açıklama yaptığında Meta olarak reklama bilgi ekliyoruz. Bu bilgi Reklam Kütüphanesinde de görünüyor. Bir reklam verenin gerektiği şekilde açıklama yapmadığını tespit ettiğimiz takdirde reklamı reddediyoruz ve açıklama yapılmamasının tekrarlanması durumunda reklam veren yaptırımlarla karşılaşıyor.”

Yeşil, bağımsız teyit ağları ile asılsız reklamlara karşı mücadele ediyor

Yeşil, asılsız reklamlarla mücadelede bağımsız haber doğrulayıcı ortaklarının teyit ağıyla yakın bir şekilde çalıştıklarını vurguladı. Yapay zeka veya insan tarafından oluşturulan ilkeleri ihlal eden içeriklerin platformdan kaldırıldığını da açıkladı.

Yeşil, “Dünya çapında yaklaşık 100 ortaktan oluşan bilgi teyit ağımız sayesinde 60’tan fazla dilde dolaşıma giren yanlış bilgileri inceliyor ve değerlendiriyoruz. Bu ortaklarımızdan ikisi de Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve Türkçe içerikleri teyit ederek platformumuza Türkçe dil desteği sağlıyor.” dedi.

Yeşil, Türkiye’de toplumun dijital medya okuryazarlığının artırılması alanındaki çalışmalara destek olma çabalarını vurgulayarak, “Dogrula.org” ekibiyle başlattıkları “#GerçeğiKeşfet Reels” kampanyasının doğru bilgiye ulaşma konusunda kolay ve eğlenceli ipuçları sunduğunu dile getirdi. Meta’nın seçimlere yönelik politikalarındaki sürekli güncellemeler ve proaktif tehdit tespitlerinin yanı sıra “Topluluk Standartları” nı ihlal eden içerikleri kaldırarak, seçimlere ve seçmene müdahaleyi önlediğini belirten Yeşil, “Uzmanlaşmış ekipler sayesinde, platformlarımızda koordineli kötüye kullanım konusuna odaklanıyoruz. Seçimlerle ilgili olduğu tespit edilen spam ve yanlış bilgi içerikleri dahil olmak üzere ‘Topluluk Standartları’na aykırı içeriklere işlem yapıyoruz. WhatsApp kullanıcıları dünya çapında, olası yanlış bilgileri paylaştıkları ülkedeki güvenilir doğruluk kontrol kuruluşlarına bildirebiliyor. Türkiye’de de WhatsApp üzerinden doğrulama hizmeti sunan iki kuruluş bulunuyor.” şeklinde devam etti.

Yeşil, Seçimlerde Dürüstlüğü Artırmak İçin Önlemler Alıyor

Yeşil, seçimlerin dürüstlüğünü artırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve manipülasyon kampanyalarını engellemek için gelişmiş güvenlik operasyonlarının aktif olduğunu açıkladı.

Reklam Kütüphanesi’nin Önemi

Yeşil, tüm siyasi ve seçimlere dayalı reklamların 7 yıl boyunca Reklam Kütüphanesi’nde saklandığını ve herkesin bu reklamlara erişebildiğini, hedefleme bilgilerini ve harcanan miktarı görebileceğini vurguladı.

Şeffaflık ve Güvenilirlik Önlemleri

Facebook ve Instagram’da reklamların şeffaflığını ve seçimlerin dürüstlüğünü artırmak için sürekli çaba sarf ettiklerini belirten Yeşil, sosyal meseleler, seçimler veya siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyenler için güvenilirlik ve meşruiyeti destekleyecek önlemler aldıklarını açıkladı.

Reklam Verenlere Yönelik Şartlar:

 

Exit mobile version