Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği 3 gün boyunca devam etti. Katılımcıların ilgisini çeken etkinlik Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ile Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla TÜBİTAK koordinasyonunda Konaklı Kayak Merkezi’nde gerçekleşti.

Sıfırın Altında Soğuk Havaya Rağmen İlgi Büyüktü

Katılımcılar hava soğukluğuna aldırış etmeden 2 gece 3 gün boyunca etkinliğe katıldı. Gece hava sıcaklığı sıfırın altına düşmesine rağmen gökyüzü meraklıları bu duruma aldırış etmedi.

Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği için 81 ilden toplam bin 800 kişi başvurdu. Ancak başvuran kişilerin sadece 600 tanesi kura ile seçildi.  Katılımcıların en küçüğü 1 yaşında, en büyüğü ise 66 yaşındaydı. Etkinlik alanına 500 çadır kuruldu. Toplamda alanı 10 bin kişi ziyaret etti. TÜBİTAK’ın uzman ekipleri tarafından 30 teleskop 5 gözlem yeri kuruldu. Milli Uzay Programı vizyonuyla gerçekleşen etkinlikte kadın erkek, genç yaşlı birçok insan uzayın derinliklerinde kaybolma deneyimini yaşadılar. Ay, Güneş, gezegenler ve yıldızlar izlendi.  10 saatten fazla  gökyüzü anlatımı yapıldı. Devamında ise etkinliğe katılanlar Türkiye’nin en büyük teleskobunun da bulunduğu 3 bin 170 metre yükseklikteki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG)’ı da ziyaret etme şansını buldular.

Gece gökyüzünü inceleyen meraklılar gündüz ise Konya Kayak Merkezi’ndeki etkinlik alanına kurulan çeşitli stantları gezdi. Bu stantlara ziyaret edenler ebru, hüsnühat, müzik, sokak tiyatrosunu gibi alanlarda bilgi sahibi oldu. Daha sonra katılımcılar uçurtma şenlikleri, kitap okuma etkinlikleri gibi aktiviteler yaptı. Bunların yanında  geleneksel okçuluk, dart, bilek güreşi gibi sportif oyunlar da katılımcılar tarafından ilgi gördü.

Son Durak Antalya

Erzurum Gökyüzü Gözlemevi Etkinliği daha önce  Diyarbakır ve Van’da gerçekleşti. Turgut Uyar’ın şiirinden uyarlanarak “Göğe Bakma Durağı” sloganıyla ortaya çıkan bu etkinliklerin bu yılki son durağı ise 18-21 Ağustos tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek.

 

 

Editör: Haber Merkezi