2010 Yılından Bu Yana Elektronik Atık Miktarında İnanılmaz Artış!

UNITAR (Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü) ve ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından "4. Küresel E-Atık İzleme (GEM)" raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda elektronik atık miktarında ciddi artış olduğu belirtildi.

2010 Yılından Bu Yana Elektronik Atık Miktarında İnanılmaz Artış!

UNITAR ve ITU tarafından hazırlanan GEM raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda Dünya genelinde elektronik atık oranında ciddi bir artış olduğu belirtildi. Rapora göre e-atık miktarı 2022 yılında 2010 yılına kıyasla yüzde 82 artış gösterdi.

Elektronik atık miktarı 62 milyon ton

Yayımlanan “4. Küresel E-Atık İzleme” raporuna göre 2022 yılındaki e-atık miktarı 2010 yılına kıyasla %82 artış göstererek 62 milyon ton olmuştur. Raporda bu atıkların 1,55 milyon 40 tonluk kamyonu doldurduğu ifade ediliyor.

Üstelik bu artışın 2030 da, 2022 ye kıyasla üçte bir oranında artacağı öngörülüyor. Dünya genelinde yıllık 2.6 milyon ton civarında e-atık çıkıyor. Bu da bu sayının 2030 da 82 milyon tona çıkacağını gösteriyor.

E-atık geri dönüşümü ne durumda

Maalesef geri dönüştürülen atık miktarı dönüştürülmeyen atık miktarından çok daha az. Bunun sebebi elektronik atık miktarının geri dönüşüm oranından 5 kat hızlı artış göstermesi.

Birleşmiş Milletler’in bu raporu, elektronik atıkların (e-atık) hızla arttığını ve geri dönüşüm oranlarının geride kaldığını ortaya koyuyor. 2022’de %22,3 olan belgelenmiş toplama ve geri dönüşüm oranının 2030’a kadar %20’ye düşmesi öngörülüyor. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor.

Raporda, e-atıkların elektrik fişi veya pil içeren tüm atılmış eşyalardan oluştuğu ve zehirli katkı maddeleri ve cıva gibi tehlikeli maddeler içerebileceği belirtiliyor. Yeterince geri dönüştürülmediklerinde bu maddeler toprağa, suya ve havaya karışarak insan sağlığını ve doğal dengeyi tehdit ediyor.

BM, ülkeleri e-atık toplama ve geri dönüşüm oranlarını 2030’a kadar %60’a çıkarmaya çağırıyor. Bu sayede insan sağlığı riskleri azalacak, ekonomiye 38 milyar doların üzerinde katkı sağlanacak ve kaynak israfı önlenecek.

Rapordan öne çıkan noktalar

Exit mobile version