Gündem

Deprem Uzmanı Bir İlimizi Uyardı: Volkanik Patlama ve Tsunami Tehlikesi Kapıda

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı'nda deprem, tsunami ve volkanik patlamalarla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Sözbilir, son dönemde Ege Denizi'nde artan aktiviteleri dikkate alarak, İzmir'in afet risk planına volkanik patlama tehlikesinin de eklenmesi gerektiğini vurguladı.

VOLKANİK PATLAMALAR İZMİR’İN YENİ AFET RİSKİ OLABİLİR

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı'nda yaptığı sunumda, İzmir'in afet risklerinin sadece deprem ve tsunami ile sınırlı olmadığını ifade etti. Sözbilir, "Dünyada gözlemlenen tüm doğal afetler belli zamanlarda İzmir'de de etkili olabiliyor. Son dönemde yeni bir afet türü olarak, volkanik patlama tehlikesi de gündeme geldi. İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı'na volkanik patlamayı da eklemeliyiz. Volkanik bir patlama yaşandığında hangi önlemleri alabileceğimizi araştırmamız gerekiyor" dedi.

EGE DENİZİ’NDEKİ VOLKANİK AKTİVİTE UYARISI

Son dönemde Ege Denizi'nde yaşanan depremler üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir, bu sismik hareketlerin Santorini Adası'nın kuzeyinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Sözbilir, bölgedeki çok sayıda volkanın geçmişte 5-6 kez püskürdüğünü ve bu patlamaların ardından tsunami ve deprem yaşandığını belirtti. "Bu olaylar, Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasıyla meydana geliyor. Dalma-batma süreci devam ettikçe, bölgeyi binlerce yıl daha deprem, volkanik patlama ve tsunami tehlikesi bekliyor" diye konuştu.

SANTORİNİ’DEKİ TARİHİ PATLAMA VE OLASI ETKİLERİ

Prof. Dr. Sözbilir, Santorini'deki milattan önce 1600 yılında yaşanan patlamanın yaklaşık 6 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini ve bu patlamanın atmosferde büyük miktarda kül ve gaz salınımına yol açtığını hatırlatarak, volkanın yeniden patlaması durumunda hava kirliliği, tarım alanlarının zarar görmesi ve çevresel sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti.

TSUNAMİ VE DEPREM İLE İLGİLİ KRİTİK ZAMAN UYARISI

Sözbilir, Ege Bölgesi'nde bir tsunami oluştuğunda, kıyılara ulaşmasının yaklaşık yarım saat süreceğini belirtti. "Tsunami, önce depremi takip eder. İkisi aynı anda olmaz çünkü tsunaminin kıyıya ulaşma süresi vardır. Bu süreçte en az yarım saatlik bir vaktimiz olacak. Eğer ne yapmamız gerektiğini bilirsek, sorun yaşamayız. Kıyıdan karaya doğru, deniz seviyesinden yukarıya doğru çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.