Türkiye Çöl Tozuna Teslim Oldu: Önümüzdeki 3 Haftaya Dikkat!

Bozulan ekolojik denge sağlığımızı da tehdit etmeye başladı. Afrika’dan gelen çöl tozu etkisini bir hayli artırdı. Önümüzde ki 3 haftanın önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle kronik hastalıkları olanları uyarıyor: Maskesiz dışarı çıkmayın!

Sahra Çölü’nden gelen toz bulutu Türkiye’yi sardı. Uzmanlar, özellikle kalp ve akciğer hastalarının bu süreçte dikkatli olması gerektiğini ve maske takmadan dışarı çıkmamaları gerektiğini söylüyor.

Çöl tozu sağlığımızı nasıl tehdit ediyor?

Türkiye, Kuzey Afrika’dan taşınan çöl tozunun etkisi altına girdi. Çöl tozları, başta akciğer hastalıkları olmak üzere kronik hastalıkları olanları olumsuz etkiliyor. Çocuklar, hamileler ve yaşlılar da bu tozlardan daha fazla etkileniyor.

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, çöl tozlarının 3 mikrondan küçük olması halinde akciğerlerin en uç noktalarına kadar ulaşabileceğini söylüyor. Aykaç, bu tozların gözlerde tahrişe, burun akıntısına ve hapşırmaya yol açabileceğini de belirtiyor.

Çöl tozundan korunmak için ne yapmalı?

Uzmanlar, kronik hastalıkları olanların bu süreçte mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalarını ve toz maskesi takmalarını öneriyor. Aykaç, maske yoksa ıslak bir bezi ağız ve buruna kapatarak da korunulabileceğini söylüyor.

Çöl tozunun etkisi ne kadar sürecek?

Çöl tozunun etkisinin 3 hafta sürmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version