Boğmaca Avrupa’da Hızla Yayılıyor: 54 Vaka 2 Ölüm!

Avrupa genelinde, son zamanlarda artan boğmaca vakaları sağlık yetkililerini alarm veriyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü’nün (EODY) verilerine göre, ‘100 günlük öksürük’ olarak bilinen hastalık son 3 ayda 54 vaka ve 2 ölümle sonuçlandı.

Boğmaca, akciğerleri ve solunum tüplerini etkileyen, bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olan süper bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığın ilk belirtileri genellikle soğuk algınlığını andırırken, daha sonra hastaları soluk ve kızarmış bırakabilen öksürük nöbetlerine dönüşebilir.

Özellikle çocuklar risk altında

Bu yıl kaydedilen 54 boğmaca vakasının 32’si çocuklarda ve gençlerde, 11’i ise bir yaşın altındaki bebeklerde görüldü. Altta yatan sağlık sorunları olan bir yetişkin ve yeni doğmuş bir bebek ise enfeksiyona yenik düştü.

Aşılanmanın önemi

Boğmacaya karşı en etkili korunma yöntemi aşılanmadır. Hamile annelerin yanı sıra bebeklerin ve çocukların da boğmaca aşısı olmaları önerilmektedir. Ancak, Avrupa genelinde aşılama oranlarının düşük olması ve aşı alımının idealin altında olması nedeniyle bu önlemlerin etkisi azalmaktadır.

Sağlık otoritelerinden uyarılar

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), boğmaca vakalarındaki artışın potansiyel nedenlerini araştırmakta ve halkı hastalığa karşı aşı olmaya çağırmaktadır. Ayrıca, aşılarını zamanında yaptırmayan ebeveynlerin çocuklarını bir an önce aşılatmaları önemle vurgulanıyor.

 

Exit mobile version