Lübnan’dan Sonra Bir Ülke Daha İflas Ettiğini Açıkladı

Bakanlıktan dün yapılan açıklamada, “Son olaylar Sri Lanka’nın dış borç yükümlülüklerini normal şekilde yerine getirmesini imkansız hale getirdi” ifadeleri kullanıldı.

IMF İle Masaya Oturacaklar

Öte yandan şimdiye kadar kredi derecelendirme kuruluşları, hükümetin hamlesini temerrüt olarak sınıflandırmadı. S&P, Moody’s ve Fitch Ratings konu ile ilgili henüz yorum yapmadı. Sri Lanka’nın önümüzdeki hafta devlet tahvilleri için 78 milyon dolar ödemesi olduğu bildirildi.

Yoksulluğa Dayanamayan Halk Sokaklara Döküldü

Ülkede dış borçların yanında enflasyon, yoksulluk ve para biriminin değerinin düşmesi gibi sorunlar mevcut. Sri Lankalı yetkililer geçen ay hükümetin IMF ile yaptığı kurtarma paketi görüşmeleri öncesinde para birimini büyük ölçüde devalüe etmiş, ülke gıdaya erişim sorunları ve yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmıştı.

Bunun yanında Güney Asya ülkesinde gıda kıtlığı, yükselen fiyatlar ve elektrik kesintileri nedeniyle kitlesel protestolar yaşanıyor. Son haftalarda göstericiler başkent Kolombo’nun sokaklarında uzun süredir devam eden elektrik kesintilerini protesto ediyor.

Devletler Borçlarını Ödeyemeyince Ne Olur?

Borçlu ülkeler borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyecekleri durumda moratoryum ilan ediyor. Borçlu devletler moratoryum ilan ettiklerinde ise borçlularla alacaklılar arasında anlaşmaya varılmaya çalışılıyor. Bunun yanında kimi ülkeler IMF gibi uluslararası kuruluşlardan çeşitli önlemler karşılığında kredi alabilir.

Lübnan İflasını Geçen Hafta Açıklamıştı

Son olarak Ortadoğu ülkesi Lübnan’ın da iflas ettiği açıklanmıştı. Ekonomik krizdeki Lübnan adına IMF ile müzakereleri sürdüren heyetin başında bulunan Başbakan Yardımcısı Saadeh Al-Shami, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada devletin ve Lübnan Merkez Bankası’nın iflas ettiğini duyurmuştu.

Exit mobile version