Bi Siz Eksiktiniz! Lüks Yatlarla Gelen Ruslar 10 Evden 7’sini Satın Alıyor

Wall Street Journal, “Türkiye, süper yatlarını ülke kıyılarına park eden oligarklardan, Moskova’dan bavullarında nakit parayla kaçan muhaliflere ve üst düzey çalışanlara kadar Ruslar için cennet haline geliyor” ifadelerinde bulundu.

Gazete, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana binlerce Rus’un Türkiye’ye hareket ettiğini duyururken, ülkesinden kaçan Rusların büyük çoğunluğunun İstanbul veya Antalya’yı tercih ettiği vurgulandı.

Para Dolu Çantalarla Geliyorlar

Wall Street Journal’a konuşan Rus ve Türkler; Rusya vatandaşlarının onları SWIFT ödeme sisteminden kesen Batı yaptırımlarını ve Rusya’nın sermaye kontrol düzenlemelerini aşmak için Türkiye’de faaliyet gösteren Rus para transfer şirketlerini ve kripto paraları kullandığını; bazılarının ise çantasında binlerce dolarla Türkiye’ye girdiğini ifade etti.

Türk hükümeti, para yasal olduğu sürece oligarkların Türkiye’de işlerini sürdürebileceğini duyurmuştu. WSJ, dolar karşısında değerinin yüzde 45’ini kaybeden Türkiye’nin ekonomik krizle boğuştuğunu ve dövize fena halde ihtiyacı olduğunu belirtirken, Batı’nın Rus oligarklara yönelik yaptırımlarının Türkiye tarafından uygulanmadığına dikkat çekti. ABD’nin de bu duruma henüz tepki göstermediğini belirtti.

10 Evden 7’sini Ruslar Alıyor

İstanbul merkezli emlak şirketi Golden Sign’ın CEO’su Gül Gül, The Wall Street Journal’a verdiği demeçte, “bazıları oligark” olan zengin Rusların Türkiye’de vatandaşlık hakkı elde edebilmek için için aynı anda 4 daire satın aldıklarını söyledi. Gül, ”Şu anda 10 daire satıyorsak, 6 veya 7 tanesini Ruslar alıyor” dedi. Gül, genellikle nakit veya altınla ödeme yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Resmi verilere göre, TCMB Mart ortasında sadece 2 günde, yurtiçindeki bankalarla olan swap işlemlerinden 3 milyar dolar elde etti. Ekonomist Ömer Gencal, bu paranın Ruslardan geldiğini söyleyerek, ”Ruslar Türkiye’yi bir güvenli liman olarak görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok ülke gibi Türkiye’nin de “altın pasaport” veya “altın vize” olarak adlandırılan vatandaşlık için yatırım programı bulunuyor. Programa göre, en az 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan ve en az üç yıl boyunca elinde tutmayı taahhüt eden yabancı yatırımcılara vatandaşlık veriliyor.

Exit mobile version