Başkan Özçelik Verdiği Sözü Tuttu! İşte Merakla Beklenen Alanya Belediyesi’nin Borç Tablosu

Alanya’da 70 Yıl sonra Cumhuriyet Halk Partisinin kazandığı Alanya Belediyesinin yeni başkanı Osman Tarık Özçelik, seçim döneminde vatandaşlara verdiği sözünü tutarak, Belediyenin alacak – borç tablosunu ve aylık gelir gider dengesini gösteren dev afişi Belediye binasına astırdı. Tabloya göre Alanya Belediyesi’nin toplamda kısa vadede ödenmesi gereken borç 1.122.258.556 TL .

31 Mart Yerel Yönetimler Seçimlerinde Alanya’da 70 yıl sonra sandıktan galibiyetle çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, seçim çalışmaları sırasında vatandaşa verdiği sözü yerine getirerek, Belediye binasına Borç-Alacak Tablosunu astırdı. Binanın ön cephesinde tüm detaylarıyla birlikte sergilenen afişte, Belediyenin nakit ve bankada mevcut varlıklarının yanı sıra, Banka Kredileri Hesabı, Piyasaya Borçlar, Diğer Borçlar, Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı, SGK Prim Borçları, YİKOP Kültür Payı, Büyükşehir Belediyesi Payı ile Alanya Belediyesi Personel Ltd.Şti.’nin vergi, sgk ve bireysel emeklilik sistemi borçları listelendi.

Tabloya göre Alanya Belediyesi reel olarak borç ödeyemiyor tam aksine her ay 73 milyon TL finansman açığı veriyor. Bu durumda, Alanya Belediyesi 31 Mart 2024 itibariyle mevcut 1.122 milyon TL borcu dikkate alınmasa dahi yıl sonunda 657 milyon TL yeni borcu oluşacak. Aylık finansman açığı dikkate alındığında Alanya Belediyesi’nin borcu, mevcut borç ile birlikte 2024 yılı sonunda 1.779 milyon TL’na ulaşacak.

ESKİ YÖNETİM 1.800.000.000 TL’lık GAYRİMENKUL SATIŞI PLANLAMIŞ

Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, eski yönetimin yapılan sözleşmeler dolayısıyla 2024 yılı bütçesinde 1.761.000.000 TL’lık ödeme taahhüdüne yer verdiği, buna karşın yine 2024 yılı bütçesinde 1.800 milyon TL’lık gayrimenkul satışı yapmayı planladığı ifade edildi.

PERSONELİN SGK ve BES PRİMLERİ ÖDENMEMİŞ

Alanya Belediyesi’nin cari borçlarına ilişkin tabloda belediye işçinin bünyesinde bulunduğu Alanya Belediyesi Personel LTD.ŞTİ.’nin çalışanlarının SGK primlerini, gelir vergisi kesintilerini, bireysel emeklilik sistemi katkı paylarını ödemediği anlaşılıyor.

KIDEM TAZMİNATI KARŞILIĞI MUHASEBELEŞTİRİLMİŞ ANCAK ORTADA PARA YOK

Alanya Belediyesi’nin kadrolu 449 kadrolu personeli ile Personel Ltd.Şti.’nin 2.336 çalışanı için toplam 363 milyon TL’lık karşılık ayrıldığı, ancak bu karşılığın hazır olmadığı bir başka ifadeyle kasada ya da hazır değerlerde böyle bir varlık bulunmadığı açıklandı.  Bu durumda, sık sık gündeme gelen kıdem tazminatlarının işsizlik sigorta fonu benzeri bir yapıya kavuşturulması konusunda yarın bir yasa çıkarılsa Alanya Belediyesi’nde maalesef 363 milyon TL’lık kıdem tazminatı karşılayacak bir varlık bulunmuyor.

FATURALANMAMIŞ HAKEDİŞLERİN TUTARI BİLİNMİYOR

Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, devam eden yatırımlar dolayısıyla müteahhit firmaların henüz faturalandırmadıkları hakkediş tutarlarının bilinmediği, bu nedenle kısa vadeli borç miktarının daha da artmasının beklendiği ifade edildi.

BELEDİYEYE KARŞI AÇILMIŞ TAZMİNAT DAVALARI

Yapılan yazılı açıklamada Alanya Belediyesi’ne karşı açılmış tazminat davaları olduğu ve bu davalar dolayısıyla nasıl bir borç tutarıyla karşılaşılacağının ise bilinmediği belirtildi.

ÖZÇELİK: TİTİZ ÇALIŞIYORUZ

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ve 5 Nisan itibariyle Alanya Belediyesi’ni devraldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, ilk önce nasıl bir mali yapı devraldıklarına baktıklarını, fakat Alanya Belediyesi’nin mevcut finansal yapısının sürdürülemez olduğu ifade etti. Başkan Özçelik acıkılmasında şunları dile getirdi; ‘’Mümkün olan en kısa sürede Alanya Belediyesi’ni finansal dengesini sağlayacağız. Çalışanlarının mali haklarını eksiksiz yerine getirip, bütçeyi sürdürülebilir hizmetin finanse edilebileceği bir yapıya kavuşturacağız. Alanya Belediyesi’ni israftan, verimsizlikten hızla uzaklaştırarak, projelerini çok rahat finanse edebilen bir Belediye haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Öte yandan Başkan Özçelik, Belediye’nin mali yapısı konusunda yasaların izin verdiği ölçüde şeffaf olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Exit mobile version