B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B12 vitamini veya bir diğer adıyla kobalamin, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu gibi çeşitli hayati süreçlerde yer alır. Ayrıca sinir sisteminin sağlığı ve işleyişi için gerekli bir vitamindir.

Vücut B12 vitamini üretmetez, bu nedenle B12 vitamini mutlaka besinlerle alınmalıdır. Vegan ve vejetaryenlerde B12 vitamini eksikliği riski yüksektir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur.

B12 vitamininin ana biyokimyasal rolü, folat ile birlikte DNA ve RNA’nın replikasyonuna aracılık ederek hücre yenilenmesini sağlamaktır. Ayrıca birçok molekülün metabolizmasına enerjinin geliştirilmesi ve üretilmesine yardımcı olarak devreye girer.

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir ve homosistein metabolizmasına katılır. Fazla olması halinde kalp damarlarında hasara yol açabilecek bu homosisteini zararsız bir amino asit olan metiyonine çevirerek kalp krizi riskini azaltır.

Ayrıca merkezi sinir sistemi fonksiyonları ve dopamin ve noradrenalin üretimi için önemlidir.

Günlük B12 Vitamini İhtiyacı

Önerilen B12 vitamini alımını günde 2,4 mcg’dir.

Bu değer hem erkekler hem de kadınlar için tavsiye edilirken, bu vitaminin anne sütünde ideal miktarda bulunmasını sağlamak için hamilelikte 2,6 mcg/gün’e ve emzirme döneminde 2,8 mcg/gün alınması gerekir.

B12 Eksikliğini Gösteren 10 Belirti

Kanda bulunan B12 vitamini miktarını kontrol etmek için basit bir kan testi yeterlidir. Normal değerler 197 ila 771 pg/mL arasındadır.

180 pg/ml’nin altındaki bir değer megaloblastik anemi ve periferik nöropatilere neden olabilir. 150 ile 400 pg/mL arasında değerlere sahip hastalar sınırda kabul edilir.

Eksikliğin önemli belirtileri, olgunlaşmamış kırmızı kan hücrelerinin oluşumuyla birlikte megaloblastik anemi ve nöropatidir.

B12 vitamini eksikliği bu belirtilere neden olabilir:

– Yorgunluk ve güçsüzlük,

– Kabızlık,

– İştah ve kilo kaybı,

– Megaloblastik anemi,

– Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi sinir sistemi bozuklukları.

– Denge sorunları,

– Depresyon

– Hafıza bozuklukları,

– Bunama,

– Ağızda veya dilde ağrı.

Uzun süreli B12 vitamini eksikliği, anemisi olmayan kişilerde bile sinir sistemine zarar verebilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede eksikliği tamamlamak gerekir.

Exit mobile version