Avrupa’nın Çöpüyle Gelen Tehlike Dioksin-Furan! Dioksin-Furan Nedir?

Dioksin-Furan Nedir?

Dioksin-furanlar (PCDD/F) yapılarında C, H, O ve Cl içerirler. Renksiz, kokusuz bileşiklerdir. Doğada bilinen 210 farklı çeşitleri mevcuttur ve bunların 75’i PCDD, 135’i ise PCDF sınıfındandır. Bu bileşiklerinden 17 adedi aşırı toksikdir. Analizlerde de genellikle bu dioksinler kullanılır. Bunların adlandırılmaları içerdikleri klor atomuna göre yapılır. Yapılarında 4 ila 8 klor atomu bulunur. Bunların içinde de 2,3,7,8- tetraklordibenzo-p-dioksin en zehirli olandır.

Dioksin-Furan Kaynakları Nelerdir?

Dioksin ve furanlar; kimyasal ürünlerin üretiminde zararlı yan ürün olarak ortaya çıkarlar. Yani ticari amaçla üretilmezler. Zaten kullanım alanları da yoktur. Dioksin-furan kaynakları şu şekilde sayılabilir:

Dioksin-Furanın Çevreye Yayılması ve İnsan Vücuduna Giriş Yolları

Dioksinler kirletici kaynaklardan ortaya çıktıktan sonra doğal yollar vasıtası ile taşınabilmektedir. Hava, su ve toprağa karışarak çok farklı yerlere toksik etki taşıyabilirler. Atık yakma ünitelerine yakın yerlerde otlayan hayvanların etlerinde bu tür maddelere rastlanması bunu en net şekilde göstermektedir. Özellikle su ve toprağa karışan dioksin partikülleri daha sonra kirlenmiş bu toprakta yetiştirilen bitkiler vasıtasıyla insan yada hayvanların vücutlarına girer. Zaten dioksinler sudan ziyade yağ dokuda çözündükleri için de durum daha da tehlikeli bir hal alır.

İnsanlarda karaciğer proteinlerine sıkıca bağlandıkları için yağ dokularında ve de karaciğerde birikirler ve bu sayede insan vücudunda yıllarca kalabilirler. Özellikle kilolu insanlar daha fazla yağ doku içerdikleri için dioksin depolanması konusunda daha yüksek risk grubuna girerler.

Benzer şekilde anne sütü yağında da birikebilirler. Böylece de anne sütüyle beslenen bebeklerde, yetişkin bireylere oranla daha yüksek miktarlarda dioksin olduğu gözlemlenmiştir.

Amerika Çevre Koruma Ajansı (EPA)’ nın açıklamalarına göre, insanlarda zararlı olabilecek dioksin yükü,14 ng/kg’dır. Yine EPA’nın açıklamalarına göre, dioksinin insanlardaki yarı ömrü de 7-14 yıl arasındadır.

 

Dioksin-Furan Döngüsü

 

Dioksin-Furanın İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Dioksin-Furanı Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

 

Exit mobile version