Avrupa’da Toplatılan Kinder’den Türkiye Açıklaması

Çikolata üreticisi Ferrero’nun bünyesinde olan ve Türkiye’de de üretilen Kinder Surprise isimli yumurta şekilli çikolatalarda salmonella şüphesi Avrupa’da panik yarattı. Çok sayıda ürün geri toplatılırken Ferrero Çikolata Türkiye, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürün bahsi geçen durumdan etkilenmemektedir. Kinder Surprise ürünlerinin bazı ülkelerde çıkan Salmonella vakalarıyla olası bağlantısına ilişkin devam eden kalite süreçlerinde yerel otoritelerle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Her ne kadar yapılan testler ve analizlerde piyasaya sürülen hiçbir Kinder ürününde Salmonella bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmasa da tüketici sağlığını birincil önceliğimiz olarak kabul ederek bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu çerçevede, Belçika fabrikamızda üretilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan ürünlerimizi istemli olarak toplatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye tarafından ithal edilen ürünlerin bahsi geçen durumdan etkilenmediği belirtilerek “Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilip Türkiye’de satışa sunulan Kinder Surprise tekli ve Kinder Surprise 3’lü paket ürünleri Almanya fabrikamızda üretilmektedir, Kinder Surprise Maxi ürünlerimiz ise Belçika fabrikasında üretilmekte olup tavsiye edilen tüketim tarihleri ise yukarıda belirtilen tarihlerin dışındadır. Kinder Mini Egg, Kinder Egg Hunt Kit ve Kinder Schokobons ürünleri ise Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilmemektedir. Dolayısıyla, Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürünümüzün bahsi geçen durumdan etkilenmediğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” denildi.

Ne Olmuştu?

İngiltere’de 63 salmonella vakası çıkmasıyla birlikte belirli boyut ve paketlerdeki Kinder Surprise ürünlerinin geri toplatılmasına karar verildi.

İngiliz Gıda Standardı Ajansı, Belçika’daki aynı fabrikada üretilen ve son kullanma tarihi 11 Temmuz-7 Ekim 2022 arasında olan 200 gramlık ya da üçlü paketli yumurta şeklindeki çikolataların tüketilmemesi çağrısında bulundu.

Ferrero ise bir açıklama yaparak satışa çıkan çikolatalar ile ilgili test yapıldığı ve hiçbirinde salmonella bulunmadığını duyurdu. İngiliz yetkililer, Ferrero’nun gönüllü bir şekilde ürünleri “önlem amaçlı” olarak toplatıldığını belirtirken şirket ile ilgili bir şikayetin olmadığını da belirtti.

İngiliz Gıda Standardı Ajansı, markanın diğer ürünlerinin geri toplatılmadan etkilenmeyeceğini de aktardı. Kurum adına açıklama yapan Tina Potter, “Paskalya’nın yaklaşmasıyla birlikte bu tür ürünlerin özellikle çocuklar arasında çok popüler olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ebeveynlerden bu ürünlere dikkatle yaklaşmalarını istiyoruz” dedi.

İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı’ndan Dr. Lesley Larkin de, “Salmonella’nın semptomları arasında ishal, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş var. Salmonella insandan insana bulaştığı için dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

Hangi Ürünler Geri Çağırılıyor?

Yapılan açıklamada Fransa’da üretilen değil, Belçika’da üretilen serilerin toplatıldığı kaydedildi.

– 20 gramlık Kinder Surprise ve son kullanma tarihi Haziran 2022-Ekim 2022 olan 100 gramlık Kinder Surprise’lar.

– Nisan-Ağustos 2022 son kullanma tarihlerine sahip Kinder Schoko-Bons çikolatalar.

– Son kullanma tarihi Nisan-Ağustos 2022 olan Kinder Mini Eggs.

– Son kullanma tarihi Ağustos 2022 olan Kinder Happy Moments, Kinder Mix, Basket, Plush, Bucket ürünleri.

Fransa ‘da da Topaltılıyor

Öte yandan Ferrero’nun Kinder ürünleri Fransa’da da geri çağrılmaya başlandı. Fransa Sağlık Bakanlığı, en az 15 salmonella vakasının görüldüğünü duyurdu.

Hastalananların yaş ortalamasının dört olduğu belirtilirken, bazılarının hastaneye kaldırıldığı ve daha sonra taburcu olduğu aktarıldı.

Farklı gramaj ve paketlenmeye sahip ürünlerin geri çağırıldığı belirtilirken toplam salmonella vakasının 21 olduğu fakat bunların sadece 15’inin Kinder ürünleri ile bağlı olduğu açıklandı.

Avrupa’da Kinder Paniği Büyüyor

Öte yandan Avrupa genelinde de endişe ve hastalık sayılarının da artmaya başladığı duyuruldu. Şu ana kadar Belçika’da üretilen çikolataların birçok ülkede toplatıldığı kaydedildi.

İrlanda, Almanya, İsveç ve Hollanda’da da panik yaşandığı belirtildi.

Portekiz’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi… Portekizli resmi makamlar ürünlerin Portekiz’de satışta olmadığını duyurdu.

Salmonella nedir? Salmonella nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Karın ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle kendini gösteren salmonella hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… Salmonella nedir? Salmonella nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olan Salmonella nedir? Salmonella nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

Salmonella Nedir?

Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz) bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık kirli su veya yiyeceklerle bulaşır.

Tipik olarak, salmonella enfeksiyonu olan kişilerde hiçbir belirti görülmez. Diğerlerinde ise sekiz ila 72 saat içinde ishal, ateş ve karın ağrısı görülür. Sağlıklı insanların çoğu, belirli bir tedavi olmadan birkaç gün içinde iyileşir.

Belirtileri Neler?

Salmonellozun belirtileri, mide virüsünün belirtilerine benzer. Salmonella semptomları aşağıdakileri içerir:

– İshal
– Ateş
– Titreme
– Karın ağrısı
– Kusma (bazen)
– Baş ağrısı
– Dışkıda kan

Bazen – özellikle bebeklerde, yaşlılarda veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda – daha ciddi bir hastalık salmonella enfeksiyonundan kaynaklanabilir. İshal, kişinin dehidratasyon için hastaneye yatırılması gerekecek kadar ciddi olabilir. İnvaziv salmonella enfeksiyonu kan dolaşımında görülebilir ve beyne, kemiklere veya eklemlere yayılabilir.

Nadiren, salmonelloz geçirmiş insanlar reaktif artrit geliştirebilir. Reaktif artrit belirtileri eklemlerde ağrı, ağrılı idrara çıkma ve gözlerin tahriş olmasına sebep olabilir.

Birkaç çeşit salmonella bakterisi, gelişmekte olan bazı ülkelerde daha sık görülen, bazen ölümcül bir hastalık olan tifo hastalığına neden olur.

 

Exit mobile version